Samtaler ved morgenbordet

Min arbejdscomputer kommer ofte med en besked om, at “Der er en ny opdatering”. Så trykker jeg på opdateringen, og minutter senere er alt godt igen, og jeg arbejder videre, som om intet var hændt. 

Men i morges, da computeren genstartede, var der et helt nyt ikon i min menulinje. Google havde benyttet lejligheden til at installere deres AI-apparatur, Gemini. Så det ligger nu på computeren. 

Orwell og plusgod litteratur

Det fortalte jeg min lillebror over morgenmaden, og vi talte om – endnu engang – hvad kunstig intelligens betyder og kommer til at betyde for os. 

Han er ved at læse Orwells 1984 og fortalte om det interessante sprog i bogen, hvor det modsatte af god ikke er dårlig men derimod det temmeligt mundrette ugod.

Og når noget er bedre endt godt, er det ikke bedre men det noget mere logiske plusgodt. 

Er du ramt af en hævelse?

Ved en verden af tilfældigheder fortalte radioværten fra P4 samtidig om Regeringens nye skamplet af en bunke forslag til ungdomsuddannelser.

Værten meddelte: Der er lagt op til en hævelse af karaktergennemsnittet fra 5 til 6 for gymnasiet.

Vi kiggede på hinanden. Spærrede øjnene op. Er fremtiden allerede begyndt? Er det levendegørelsen af Orwells 1984

Spændende og norsk – det lyder som et oxymoron

Min lillebror har netop læst en spændende bog af den interessante norske AI-forsker Inga Strümke, og han fortalte, at hun rejste et spændende spørgsmål formuleret i retning af: “Hvis al kunstig intelligens bliver trænet på menneskelig tekst, og vi så alle sammen begynder at bruge AI til at skrive, hvad vil det så betyde for træningen af AI om 40-50 år, hvis størstedelen af den tilgængelige tekst til den tid er skabt af tidligere AI?”

Det spiller sådan set fint sammen med noget, vi har talt en del om, der handler om, hvad der sker, hvis AI bliver det skabende element i mennesket kunst-produktion.

Hvis Midjourney skaber vores billeder. Hvis Chat GPT står for tekstproduktion. Hvis AI skaber sange, musik og videoer. Hvor bliver menneskets kreativitet så af? Er det ikke en muskel som alt andet?

Hvor skal vi hen, du?

Risikerer vi ikke som med evnen til at finde vej, at den forsvinder sammen med GPS’en? Er det smart at sætte det til og ikke behøve bruge kræfter på at finde vej? 

Jo da, men spørgsmålet er måske, hvor meget af vores tankevirksomhed, vi kan udlicitere til maskinerne, før vi selv holder op med at have evnen til at tænke selv. I hvert fald på samme niveau som nu.

Jeg er ikke decideret imod AI, men jeg kan være en kende bekymret for, om vi – endnu engang – styrter hovedløst frem efter det sidste nye uden for alvor at være klar over, hvor det fører hen. 

Idioterne kommer. Vent, idioterne er os!

Det åbner for interessante tankerækker i forhold til, hvor vi egentlig gerne vil hen med menneskeheden.

Kursen kan meget vel være mod et fremtidsscenarie á la filmen Idiocracy, hvor et menneskeliv består af en masse TV-kigning og forbrug af drone-udbragte dingenoter og dimser, som vi slet ikke vidste, vi havde brug for, før Amazon viste os det.

Jeg dømmer sådan set ikke. Men vi skal gå fremtiden i møde med åbne øjne og bevidste valg. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Captcha Garb (1.5)